Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Fleet Foxes

...του Στέλιου Μουρατίδη

Όπως μου είπε και μια γνωστή μου και μουσικόφιλος "ο χειμώνας είναι για post rock και indie",  έτσι και εγώ για φέτος τον χειμώνα θα αφιερωθώ μόνο στην indie και την post rock (ψέμματα λέω). Και τι καλύτερο παράδειγμα indie συγκροτήματος απο τους Fleet Foxes.

 Με καθαρό indie-folk ήχο, οι Fleet Foxes κάνουν μικρά και σταθερά βήματα από την δημιουργία τους πίσω στο 2006. Με επιρροές απο τον Bob Dylan, οι Robin Pecknold και Skyler Skjelset απο το Seattle αρχίζουν να δημιουργούν μουσική.Κάπως έτσι ήρθε και το πρώτο τους ΕΡ "Fleet Foxes" (2006) με παραγωγό τον Phil Ek. Πολύ σύντομα άρχισαν να εντυπωσιάζουν με τους στίχους τους αλλά και με την μουσική τους που κάθε άλλο απο αρχάριους θύμιζε.

Η διετία 2007-2008, είναι ίσως η σημαντικότερη στην ως τώρα πορεία τους. Αρχές 2007 και το συγκρότημα αποφασίζει να ηχογραφήσει το πρώτο επίσημο άλμπουμ τους. Δεν έχουν χρήματα για στούντιο, και έτσι (ως γνήσιο indie συγκρότημα) αρχίζει ηχογραφήσεις στο υπόγειο του Pecknold. Νοέμβριος 2007 και οι Fleet Foxes έχουν γίνει ευρύτερα γνωστοί μέσω τις σελίδας MySpace αλλά και από στόμα σε στόμα. Τότε είναι που τους προσεγγίζει και η δισκογραφική εταιρία "Sub-Pop", που προωθεί κυριώς νέους και πειραματιζόμενους καλλιτέχνες. Έτσι, τον Απρίλιο του 2008, κυκλοφορούν το δεύτερο ΕΡ τους "Sun Giant" που αποτελεί προάγγελο του πρώτου τους άλμπουμ που ακολούθησε 3 μήνες αργότερα "Fleet Foxes".

Οι κριτικές απο διεθνή περιοδικά και παραγωγούς είναι εξαιρετικές. Η συμμετοχή του συγκροτήματος στα διεθνώς αναγνωρίσιμα φεστιβάλ "SXSW" και "Sasquatch!", έρχονται για να απογειώσουν το συγκρότημα, να το κάνουν ευρύτερα γνωστό στην Ευρώπη αλλά και να βαθμολογηθεί απο το περιοδικό Rolling Stone με 5 αστέρια, ως ανερχόμενο συγκρότημα.

Αυτή είναι και η περίοδος που αποκτούν ένα μεγάλο και σταθερό κοινό, και την διετία 2009-2010 συμμετέχουν σε πολλά φεστιβάλ παγκοσμίως. Παράλληλα δουλεύουν και το δεύτερο άλμπουμ τους "Helplessness Blues" που κυκλοφόρησε το 2011 (Sub-Pop). Το άλμπουμ γνωρίζει επιτυχία και (όχι άδικα) παίρνει υψηλότατες βαθμολογίες  (The Independent 5/5, Rolling Stone 4/5, The Guardian 4/5).

Όπως είπα και στην αρχή, είναι ένα συγκρότημα που κάνει αργά και σταθερά βήματα και συνεχώς ωριμάζει. Προσωπικά έχω μεγάλες προσδοκίες σε πολλά επίπεδα απο τους Fleet Foxes, και θα το καταλάβετε αν μπείτε στην σελίδα τους. (http://fleetfoxes.com/)

Dubium/Fleet_Foxes/Stelios_Mouratidis by Stelios Mouratidis on Grooveshark

(Ακούστε από την σελίδα μου στο Grooveshark εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου