Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Royksopp


.... του Στέλιου Μουρατίδη




   Όταν έκατσα να γράψω για συγκρότημα μου ήρθαν τόσα πολλά που δυσκολεύτικα λίγο να αποφασίσω να διαλέξω, αλλά τελικά κατέληξα στους Royksopp γιατί είναι ένα από τα συγκροτήματα από τα οποια άρχισα να ανακαλύπτω την ηλεκτρονική μουσική. Με γενικότερο υπόβαθρο την ηλεκτρονική μουσική, οι Royksopp μπορεί να πει κανείς ότι δημιούργησαν ένα καινούργιο είδος μουσικής γιατί η μουσική τους δεν κατηγοριοποιείται εύκολα σε ένα ή δυο είδη.

Πρόκειται για ένα "πάντρεμα" ambient-lounge μελωδιών με στοιχεία electropop αλλά και κάποια Synthpop χαρακτηριστικά σε ορισμένα σημεία. Με επιρροές από Pink Floyd, Art of Noise και Bel Canto έχουν "ενσωματώσει" την πρωτοτυπία τους σε μουσικό και νοητικό επίπεδο καθώς εκτός από την μουσική, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα videoclip τους.

Το δίδυμο που αποτελείται από τους Svein Berge και Torbjorn Brundtland αποτελεί πρότυπο για πολλά άλλα σχήματα της ηλεκτρονικής μουσικής. Οι Νορβηγοί ξεκίνησαν την καριέρα τους το 1998 ενώ το 2001 έκαναν το πρώτο άλμπουμ τους "Melody AM" και κατάφεραν να ξεχωρίσουν με το μοναδικό τους στυλ ενώ καθιέρωσαν το στυλ τους λίγα χρόνια αργότερα το 2005 με το άλμπουμ "The Understanding". Από το άλμπουμ ξεχώρισε το κομμάτι "What else is there?" και το "Only this moment" τα οποία και γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Ακολούθησαν το "Junior" (2009) και το "Senior" (2010) στα οποίο συνεργάστηκαν με πολλούς καλλιτέχνες από τις Σκανδιναβικές χώρες (όπως Robyn, Trentemoller, Lykke Li, Apparat, Thin White Duke) και για μια ακόμα φορά ξεχώρισαν για την δημιουργικότητα τους αλλά και τους μοναδικούς ήχους τους. Παρόλα αυτά, δέχθηκαν αρκετά σκληρή κριτική για το άλμπουμ Senior γιατί όπως υποστήριξαν πολλοί κριτικοί, έχασαν την μουσική τους ταυτότητα, καθώς το άλμπουμ είχε πολλά στοιχεια της Trip-hop μουσικής. Στην πολυετή καριέρα τους έχουν προταθεί για βραβείο Grammy το 2009 για το "The Girl and the Robot" (Junior) ενώ έχουν κερδίσει επανειλημμένως πολλά τοπικά βραβεία. Οι Royksopp είναι γνωστοί για τα εκπληκτικά και εκκεντρικά live performances σε διεθνή φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής καθώς είναι και από τα λίγα Νορβηγικά set που έχουν κάνει παγκόσμια περιοδεία με μεγάλο fun club στην Ιαπωνία(!). Ρίξτε και μια ματιά στην playlist που ακολουθεί για να πάρετε μια γεύση!
Dubium/Royksopp/Mouratidis by Stelios Mouratidis on Grooveshark

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου